CBL 2024
STLO at CBL2024 conference !

STLO at CBL2024 conference !

The 24th edition of the symposium of the « club des bactéries lactiques » was held in Dijon (France), from 12 to 14 June 2024. The MicroBio team of STLO presented their recent results, in 2 conferences and 3 poster bealing with : lactica acid bacteria & health, food fermentations, phages and extracellular vesicles of dairy propionibacteria.

The 24th symposium of the Lactic Bacteria Club was held in Dijon from June 12 to 14, 2024.The « club des bactéries lactiques » is a symposium dedicated to the Lactic Acid Bacteria. It represents a great opportunity to discuss about these bacteria which are a group of microorganisms widely used in fermented food production as well as in probiotics applications.

S. Parayre wins best poster award
© Cosette Granvalet
Congratulations to Sandrine Parayre, winner of the best poster award, for her poster entitled « Lactiplantibacillus plantarum et Lactobacillus helveticus :  2 espèces efficaces pour dégrader l’acide phytique présent dans les légumineuses et céréales »!

The Microbio Team of STLO has presented two talks:

  •  « Caractérisation d’un mécanisme de défense chez Propionibacterium freudenrenchii pour résister à l’infection de phages filamenteux », conference by Noël Grosset
  • "Immunomodulatory effects of Extracellular Vesicles derived by probiotic Propionibacterium freudenreichii and their mechanism of interaction with the host cells », conference by Juliana Guimares Laguna.
Noël Grosset presenting at CBL2024
© Colette Grandvalet
Juliana Laguna presenting at CBL2024
© SM Deutsch

and three posters:

  • “post milking application of a Lacticaseibacillus paracasei strain on the teat skin as a new microbial strategy to prevent bovine mastitis”, by  C. Goetz et al.
  • « Lactiplantibacillus plantarum et Lactobacillus helveticus :  2 espèces efficaces pour dégrader l’acide phytique présent dans les légumineuses et céréales » by Sandrine parayre et al.
  • « Production de boissons fermentées à partir de lactosérum de fromage Francs-Comtois : une plus-value pour la filière, un défi pour la recherche ! » by M. Penland et al.